Jdi na obsah Jdi na menu
 


Orchestr Písklavky

Písklavky 

5.-foto.jpg

Orchestr Písklavky vznikl za účelem vystoupení na Mikulášské besídce ve Veřovicích na podzim roku 2010, která byla pořádána Orlem.

 

Název tohoto malého orchestru je odvozen od nástrojů, na které se v orchestru hraje:

PÍS(ˇ) = píšťalka (háček se vynechal, aby výsledné slovo nešišlalo)

KLAV = klavír

KY = kytara

Členem orchestru může být každý, kdo navštěvuje pobočku SZUŠ Musicale ve Veřovicích a hraje na jakýkoliv hudební nástroj.

Cílem orchestru je děti vzdělávat ve hře v souboru. Souborová hra je nezbytně nutná při jakékoliv výuce hry na hudební nástroj, protože:

Flétna je zpravidla doprovázena klavírem popřípadě i jiným dechovým nástrojem. Hráč na jakýkoliv sólový nástroj by měl být schopen nejen se nechat doprovázet, ale i ukázat, kdy začíná a kdy končí.

Pro klavírní hru je typická "čtyřruční hra“, nebo také doprovázení sólového nástroje akordy.

Další hudební nástroj v orchestru je Kytara. Ta patří mezi nástroje, na které lze hrát nejen neakordickým, ale hlavně akordickým (vícehlasým) způsobem. Proto také kytaristé budou doprovázet orchestr akordy. Než si žáci osvojí přesnou akordovou výměnu, budou hrát dle kytarových značek prázdné struny, které nahradí basové tóny.

Repertoár tohoto ansámblu je velmi různorodý a je uzpůsoben tak, aby i žáci, kteří ještě svůj nástroj neovládají zcela dokonale, se mohli souborové hry zúčastnit.  Mezi skladby repertoáru patří: renesanční a barokní tance, lidové písně, písně z filmových pohádek (Princezna ze mlejna, Zlatovláska, Ať žijí duchové) apod.